Home

Weerstation Horst

Sinds 2006 heb ik in Horst een elektronisch draadloos weerstation in bedrijf. Het is de LaCrosse WS3600 waarvan de specificaties hier zijn weergegeven. De WS3600 registreert  om de 5 minuten o.a. temperatuur, luchtvochtigheid, dauwpunt en neerslag via diverse sensoren. Het station heeft een eigen intern geheugen maar zend de gegevens ook door naar mijn pc. Via de geïnstalleerde Heavyweather-software en WSwin worden de gegevens verwerkt. Met WSwin kunnen vervolgens tabellen, grafieken en andere bewerkingen worden uitgevoerd en gepubliceerd via internet.

Om tot zo betrouwbaar mogelijke gegevens te komen staat het weerstation opgesteld in een officiële weerhut op het gazon. In de weerhut blijft de temperatuursensor gevrijwaard van zonnewarmte en tegelijkertijd kan buitenlucht vrij binnenstromen door de jaloezieën. Om te voorkomen dat de weerhut bij windstil weer toch opwarmt heb ik aan de bovenkant een extra ventilator ingebouwd. Deze zuigt opgewarmde lucht naar buiten terwijl buitenlucht wordt aangezogen via de jaloezieën.

Weerstation Horst staat aan de rand van de bebouwde kom aan de oostkant van Horst. Dat wil zeggen dat de temperaturen een fractie hoger kunnen liggen dan echte plattelandsweerstations.